Monilla lentoyhtiöillä lähtöselvityksen voi tehdä netissä, jo ennen lentoasemalle saapumista.


Lisäksi osalla lentoasemista on käytössä helppokäyttöisiä lähtöselvitysautomaatteja, joilla teet lähtöselvityksen lentoasemalla nopeasti. Helsinki-Vantaalla suuri osa lentoyhtiöistä tarjoaa lähtöselvitysmahdollisuuden automaatilla, mutta osa lentoyhtiöistä tarjoaa vielä perinteistä tiskipalvelua, jolloin lähtöselvitys ja matkatavaroiden luovutus tehdään samalla kertaa lähtöselvitystiskillä, asiakaspalvelijan toimesta. 


Lähtöselvitysautomaateilla tunnistaudutaan ensin esimerkiksi matkalipun viivakoodilla, lennon varausnumerolla tai passilla. Tunnistautumistavat vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Kun tunnistautuminen on tehty, seuraa automaatin ohjeita. 


Jos matkustat vain käsimatkatavaran kanssa, automaatti tulostaa viivakoodilla varustetun tarkastuskortin (boarding pass). Ota se mukaasi turvatarkastukseen.


Jos mukanasi on ruumaan menevää matkatavaraa, automaatti tulostaa matkatavaralipukkeet eli tägit sekä tarkastuskortin. Kiinnitä matkatavaralipuke (tägi) ruumaan menevän laukun kahvaan ja siirry lentoyhtiösi bag drop -pisteelle.


Jos olet tehnyt lähtöselvityksen jo ennen lentoasemalle saapumista ja sinulla on ruumaan menevää matkatavaraa, voit tulostaa laukkutägin lähtöselvitysautomaatilla, jonka jälkeen voit käydä viemässä laukun lentoyhtiösi bag drop -pisteelle.


Varmistathan tarkemmat lähtöselvitysohjeet suoraan lentoyhtiöltä/matkanjärjestäjältä.