Osalla lentoasemista on käytössä helppokäyttöisiä automaatteja, joilla teet lähtöselvityksen nopeasti. Suuri osa lentoyhtiöistä tarjoaa lähtöselvitysmahdollisuuden automaatilla, mutta osa lentoyhtiöistä tarjoaa vielä perinteistä tiskipalvelua, jolloin lähtöselvitys ja matkatavaroiden luovutus tehdään samalla kertaa asiakaspalvelijan toimesta.


Ensimmäiseksi automaatilla tehdään tunnistaminen. Tunnistautumistavat vaihtelevat lentoyhtiön mukaan. Yleisimpiä tunnistautumistapoja ovat matkalipun viivakoodi, lennon varausnumero ja passi. Kun tunnistaminen on tehty, seuraa automaatin ohjeita. 


Jos matkustat vain käsimatkatavaran kanssa, automaatti tulostaa viivakoodilla varustetun tarkastuskortin (boarding pass). Ota se mukaasi turvatarkastukseen.


Jos mukanasi on ruumaan menevää matkatavaraa, automaatti tulostaa matkatavaralipukkeet eli tägit sekä tarkastuskortin. Kiinnitä matkatavaralipuke (tägi) ruumaan menevän laukun kahvaan ja siirry lentoyhtiösi matkatavara-automaatille tai bag drop-pisteelle.